A játékról: Ki ne ismerné az iskolákban a pad alatt játszott amőbát? Tedd fel a gépedre és nosztalgiázz! A program" /> Tartalom:

Amőba


(Kategória: Letöltés)
2019 03 19, 11:25

Fájl mérete: 630 kb
Letöltve:1680 alkalommal


A játékról:

Ki ne ismerné az iskolákban a pad alatt játszott amőbát? Tedd fel a gépedre és nosztalgiázz! A program elég erős játékerőt képvisel ahhoz hogy jót szórakozhass és netán ki is kapj, mert bizony ha nem figyelsz, vagy lezser vagy hamarabb kirak öt karikát egy sorba mint Te!

Az Amőbáról:

Többnyire kockás papíron, ceruzával űzött, "lerakosgatós" játék, (mely igen jól játszható háromszög-, ill. hatszög-rácsozatú táblán is).
A tábla, lépésről-lépésre szabadon választott, üres, mezőire felváltva rakja le egy-egy bábuját világos és sötét. Az nyer, akinek előbb sikerül a sajátjaiból vízszintesen, vagy függőlegesen, vagy átlósan: 5 db bábuját egymás mellé raknia.
A játék ismertsége ellenére, kevesen tudják, hogy az AMŐBA is két lépcsős küzdelem. Mindkét játékosnak 100-100 bábuja van csupán és ha ezek mind úgy kerültek fel egy 19x19-es (GO-) táblára, hogy közben egyiküknek sem sikerült az ötös malmát összehoznia, akkor egy "tologatós" versennyel folytatódik a parti. Ekkor a játékosok felváltva egy-egy saját bábujukat vagy vízszintesen, vagy függőlegesen egy szabadon választott szomszédos üres mezőre áttolhatják.
(Ezt, ma már, szinte sehol sem játsszák. Részben, mert lassan elfeledünk játszani, részben pedig mert néhányan egyre jobban játszanak és mert Japánban megszületett a: RENJU , és mert "terjeszkedik az amerikai amőba" a: PENTE!)

Részletes szabályok:

A játékosok közös egyetértésben választhatnak: korlátlan számú bábuval, vagy 100-100 bábuval és ezt követő tologatással küzdenek. Megegyezés hiányában a korlátlan számú bábus változatot (kockás papíron, ceruzával) kell játszani, de ekkor a játékmezőt minden irányban végtelennek kell tekinteni. Ha a parti közben az "amőba" közelítene a játékmező határához, akkor le kell állni a játékkal és meg kell toldani a játékmezőt.

Ha két, váltott színekkel vezetett partit játszanak, akkor az MTTE versenyeken, bármelyik játékos kérheti a "hármas szabály" alkalmazását is. Ez szerint, a kezdő lépő köteles a harmadik lépése megtétele előtt két különböző lépését felajánlani ellenfelének választásra. (Szinte bizonyos, hogy a felkínált alternatíva nem egyenértékű lépésekből áll, így a másodiknak lépés miatt hátrányt szenvedő ezzel a szabállyal "visszakaphat valamit" ellenfele kezdési előnyéből. Az sem kizárt, hogy a szabály alkalmazásával megfordul az előny, "többet ad vissza, mint amennyit eredetileg élvezett". Ám, az ugyanezen szabály alkalmazásával játszott második partiban, garantáltan megfordulnak az esélyek.)

Telepítés:

A futtasd a letöltött 'exe' fájlt. Az installálás utólsó lépéseként válaszd a program indítását, később a windows Start gombjára kattintva a programok menűben találod meg a játékot.

Törlés:

A vezérlőpult, programok hozzáadása ikon, Telepítés/Eltávolítás lapon!

Rendszer követelmények:

Ajánlott minimum: AT-286, Vga monitor, DOS/ vagy Windows.Ezen tartalom származási helye: a Thor szórakoztató portál
( http://thor.hu/?download_view3_24419_Amoba )