a tükör
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Fórum | Téma: a tükör

a témához érkezett hozzászólások listája a fórumban
aniko1  
2009 07 31 10:33 | válasz erre | #3
bandika  
2009 07 20 21:51 | válasz erre | #2
meseforum  
2009 02 18 15:11 | válasz erre | #1

A tükör


Két testvér, Antal és Margit, belenéztek anyjok tükrébe, mely ott állott az ablakon. Antal igen szép volt és tetszéssel mosolygott képére. Margit a himlőtől egy kissé el volt csúfítva, és sírt, midőn arcát a tükörben megpillantotta.

Az anya, ki oda jött, mondá: "Te Antal, el ne bízd magadat múlandó szépségedben, és vigyázz, hogy azt gonosz szenvedélyek által idő előtt el ne pusztítsad. Te Margit, azzal vigasztald magadat, hogy van valami jobb a testi szépségnél, és pótold ki annak hiányát lelked szépségével."

A test szépsége eltűnik,

A léleké meg nem szűnik.

A tükör


A tükör


Matild nagyon hirtelen haragú volt. Anyja többször intette őt szelídségre. Azonban Matild sohasem javult. Egyszer varróasztalánál ült és egy csinos edény telve virágokkal állott az asztalon. Kis öccse véletlenül letaszítá az edényt úgy, hogy darabokra tört. Matild haragjában magán kívül volt, szemei szikráztak. Homlok-erei megdagadtak és egész arca eltorzult.

Ekkor anyja hamar egy tükröt tartott elébe. Matild saját alakjától visszaborzadt. Haragja elmúlt, és sírni kezdett. "Látod most", mondá anyja. "mily utálatos a harag, és mily csúffá teszi az emberi arcot! Ha te még többször ilyen haragos lesz, lassankint megmaradnak arcodon ezen csúf vonások, és minden kedvesség és kellem el fog tűnni arcodról."

Matild ezt szívére vette, és mindenképp azon volt, hogy haragját legyőzze. Igen szelíddé vált, és a szelídség még kedvesebbé tette arcát. Anyja pedig többször mondá neki: "Mint a haraggal és szelídséggel, úgy történik az a többi bűnökkel és erényekkel is."

Az arc a lélek tükre:

A vétek eltorzítja azt,

Erényed rajta bájt fakaszt.


Bejelentkezéshez add meg a felhasználóneved és a jelszavad

Login

Username:

Password:


Powered by thor.hu | adatvédelem
generálási idő: 0.0445 sec