a verebek
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Fórum | Téma: a verebek

a témához érkezett hozzászólások listája a fórumban
loi  
2010 04 25 19:19 | válasz erre | #2
texttextgsf rdf
meseforum  
2009 02 18 15:11 | válasz erre | #1

A verebek


János lakatosmester egyszer reggel nagy haragjában elpusztította az eresze alatt lévő verébfészkeket. A szomszéd kis fia, Dezső így szólt János leánykájához: "Hallod-e, Janka, ugyan miért haragszik oly nagyon édesatyád a verebekre?" "Majd megsúgom neked" - mondá a gyermek; "mióta édes atyám az arany kelyhet és azt a pár ezüst gyertyatartót haza hozta, mindennap, mikor felébred, ezt kiáltják a verebek: »Tolvaj! Tolvaj!«"

A kis Dezső elmesélte ezt szülőinek. Ők erre nagyon megijedtek; mert valóban egy év előtt ilyen rablás történt a falu templomában, és a gonosztevőt még eddig nem tudták fölfödözni. A fiú atyja tehát titokban beszélt a tiszttartóval. Az eszélyes tisztviselő hallgatásra intette őt, alattomban kutatni kezdé a dolgot, és azt találta, hogy a lakatosmester többet költött, semmint szerez, és azért elfogatta őt. Ekkor aztán kiviláglott, hogy a lakatos mester kulcsával a sekrestye ajtaját felnyitotta és ő követte el a templomrablást.

A lakatos erre még inkább megharagudott a verebekre, mint azelőtt. Azonban a tiszttartó mondá: "Nem a verebek árultak el, hanem saját lelkiismereted. A rossz lelkiismeret álhatatos vádló, mely sohasem hallgat és már számos gonosztettet napvilágra hozott."

Lelked bár titokban

Ha bűnnel terheled,

Elárul nem sokára

A lelkiismeret.


Bejelentkezéshez add meg a felhasználóneved és a jelszavad

Login

Username:

Password:


Powered by thor.hu | adatvédelem
generálási idő: 0.1251 sec